11 gjërat që (ndoshta) nuk i dini për gjuhën Kineze

11 gjërat që (ndoshta) nuk i dini për gjuhën Kineze

- in Bibloteka
130
0

Sa lloje gjuhë të kinezëve ekzistojnë? A është vërtet kaq e vështirë për të mësuar? Sa ideograma përdoren?

Dhe si ia dalin me tastierat e kompjuterit dhe smartphone?

Kuriozitete nga një gjuhë e folur nga më shumë se një miliard njerëz.
NJE GJUHË ME 7 DIALEKTE.
Kina është madhësia e një kontinenti dhe për shekuj me radhë

komunikimet ishin të vështira;
kështu që shpesh ndodh që dy kinezë, nëse vijnë nga zona të largëta, nuk e kuptojnë njëri-tjetrin. Në fakt,
Gjuha kineze është e ndarë në shtatë grupe të ndryshme dialektore, me ndryshime të krahasueshme me ato që ekzistojnë midis gjuhëve evropiane. Gjuha zyrtare e Republikës Popullore të Kinës (dhe Tajvanit), që flitet në televizion dhe mësohet në shkolla, është dialekti i Pekinit, të cilin perëndimorët e quajnë Mandarin dhe Kinezisht Phutonghua, që do të thotë “gjuhë e përbashkët”. Languageshtë gjuha më e folur në botë (e përdor atë për të komunikuar rreth 1.3 miliardë njerëz) dhe një nga gjashtë zyrtarët e Kombeve të Bashkuara.

MOS FOL, SHKRUAJ.
Por çfarë ndodh kur kinezët që vijnë nga Shangai dhe nga Kantoni takohen? Nëse nuk e kuptojnë njëri-tjetrin, ata i shkruajnë njëri-tjetrit.

Dinastia Quin, bashkuesi i Perandorisë (ajo e ushtrisë së terrakotës dhe Murit të Madh), në mënyrë që të qeveriste më mirë duke i bërë dekretet të kuptueshme, të unifikuara personazhet, duke rregulluar ato të zakonshmet për të gjithë vendin. Kështu, nëse dy kinezë kanë vështirësi për të kuptuar njëri-tjetrin, ata përkatësisht gjurmojnë karakterin përkatës në pëllëmbë të dorës (i cili ka një shqiptim rajonal të ndryshëm, por shkruhet në të njëjtën mënyrë) dhe ata e kanë zgjidhur problemin.

PA ALFABET.
Mandarina nuk ka alfabet. Është shkruar me simbole të njohura si ideograma. Sistemi ideologjik i shkrimit mund të gjurmohet në mbi 4,000 vjet më parë dhe secili simbol përfaqëson një morfemë (një njësi shprehëse e gjuhës). Fillimisht, personazhet ishin imazhe të kuptimeve të tyre, por me kalimin e kohës stilizimet u bënë gjithnjë e më të komplikuara dhe u morën masa për të shprehur konceptet më abstrakte.

214 Karakterët: Këtu është çelësi kryesor i leximit.

Midis sistemeve të shkrimit të lindur mbi 4,000 vjet më parë, vetëm karakteret kineze janë ende në përdorim. Shenjat themelore të shkrimit kinez janë 214 dhe quhen “karaktere radikale”: në këto tipare është akoma e mundur të identifikohen piktogramet primitive (vizatimet e objekteve) që përfaqësojnë çelësin e 50 mijë karaktereve të gjuhës kineze. Mbi të raportojmë tre
shembuj të thjeshtë.

PESËDHJETË MIJË.
Në total, megjithatë, Mandarin ka më shumë se 50,000 ideograma, edhe pse një fjalor i plotë modern rrallë rendit mbi 20,000 në përdorim. Një person i arsimuar kinez di rreth 8,000, por duhen vetëm rreth 2-3,000 për të qenë në gjendje të lexojë një gazetë.

Karakteret kineze janë gjithashtu një formë arti dhe kaligrafia një mënyrë e pikturës me fjalë. Kjo është arsyeja pse artisti kinez Zhang Huan, në foto, vendosi ta përdorë atë për të dekoruar trupin e tij, duke shprehur koncepte të forta si besnikëria, ekologjia, ndershmëria.

FJALT E POSRBRA
Krahasuar me shkrimet tona, ai kinez ndonjëherë tenton të riprodhojë imazhin e një situate ose të sugjerojë një ide: për shembull, fjala “dritë” jepet nga piktograma e diellit, plus ajo e hënës.

Sistemi i shkrimit kinez, në fakt, përbën një evolucion të rafinuar të piktografisë, duke shkruar me vizatime, faza e parë e shkrimit të shumë civilizimeve, ndër të cilat më e njohura ishte ajo egjiptiane. Këtu janë disa shembuj të ndërtimit të një karakteri, duke filluar nga dy të tjerë. Paqja përfaqësohet nga një grua nën çati; ide të shkëlqyera kanë ata që dinë të shohin larg.

A është e VËSHTIR GJUHA KINEZE?

Dhe të mësosh ideogramet është vështirësia reale e atyre që duan të studiojnë kinezisht.
Përkundrazi, gramatika kineze është jashtëzakonisht e thjeshtë. Nuk ka bashkim foljor dhe kohët shprehen duke përdorur shprehje të tensionuara si “nesër, dje, në të ardhmen” etj.
Nuk është e nevojshme të bëhet dallimi midis emrave njëjës dhe shumësit, ose sipas gjinisë. Dhe nuk ka… kapital.
MONOSYLLABLES DHE 4 ton.
Kinezishtja është gjuhë tonale. Kjo do të thotë, e njëjta monosilabile mund të shqiptohet me katër tone të ndryshme zëri (plus një pa ton, neutral) dhe kështu mund të nënkuptojë katër fjalë të ndryshme. Nje shembull? Rrokja ma: nëse shqiptohet duke modifikuar zërin me një tingull të lartë dhe të rrafshët do të thotë “mami”. Nëse zëri ngrihet si në një pyetje (por?) Kjo do të thotë “kërp”. Nëse zëri bie dhe pastaj ngrihet me tonin e një pyetjeje të përzier me habi do të thotë “kal”. Nëse, nga ana tjetër, ai zbret me një përgjigje të thatë, por kjo do të thotë “fyerje”. Kjo është arsyeja pse të flasësh kinezisht, dhe ta kuptosh atë, mund të jetë shumë e vështirë për një perëndimor, edhe pse jo aq e vështirë sa vietnameze, e cila ka shtatë tone të ndryshme.

LATIN-KINEZE.
Lajmi i mirë për ata që përgatiten të studiojnë është se kinezisht-mandarinishtja ka një sistem tjetër

shkrimi, të njohur si Pinyin (fjalë për fjalë “transkriptimi i tingujve”). Është sistemi me të cilin tingulli i personazheve transliterohet, dmth. Transpozohet në shkronjat e alfabetit perëndimor. Nuk është sistemi i vetëm (prandaj me kalimin e kohës Pekini është quajtur Peking, Peiping dhe tani Pekin) por është ai i miratuar sot. Për të shqiptuar saktë fjalët kineze, duhet të ndiqni disa rregulla. Për shembull, “q” shqiptohet “e ëmbël c” (për të cilën dinastia qing shqiptohet cing, jo ching ose quing), “x”, në vend të kësaj, shqiptohet “sc”, kështu qyteti i Xi’an është
shqiptimi sci-an.

POR SI SHKRUANINI PC-së OSE SMARTFONIT?

Lehtë, falë Pinyin. Falë kujtesës së kompjuterit dhe përmes alfabetit tonë, kinezët janë në gjendje të shkruajnë tetë mijë karaktere me kompjuterin. Për shembull, ata shkruajnë rrokjen bai (e cila në varësi të tonit mund të nënkuptojë të bardhë, por edhe fjalë të tjera) me karakteret latine të tastierës dhe, pasi lëshojnë një “enter”, ata shohin ideogramet që korrespondojnë me të gjitha kuptimet e bai Në atë pikë, karakteri që ju nevojitet zgjidhet duke e theksuar atë me kursorin. Kështu fjalia ideogramë është e përbërë në ekran.

GJUHA MUZIKE.
Një ekip ndërkombëtar studiuesish zbuloi se fëmijët kinezë vendas 3 dhe 5 vjeç kanë tendencë të jenë më të mirë në studimin dhe interpretimin e muzikës sesa kolegët e tyre perëndimorë: kjo do të ndodhë sepse Mandarin është një gjuhë tonale dhe mësimi i saj kërkon mësim. aktivizimi i strukturave të trurit përgjegjës për muzikën.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ti mi zbukuron mendimet! BRUNILDA LALA

Është një nga ato momentet e ditës kur