Bill Gates Financon sipërmarrje që shpreson të spërkasë pluhurin në atmosferë për të bllokuar diellin!

Bill Gates Financon sipërmarrje që shpreson të spërkasë pluhurin në atmosferë për të bllokuar diellin!

- in Global
103
0

Bill Gates shpreson të ndihmojë në trajtimin e ndryshimeve klimatike duke financuar një sipërmarrje që duket se spërkat pluhur në atmosferë për të bllokuar diellin.

Ulur nën një qiell gri britanik duket e habitshme që çdokush do të donte të dilte nga rruga e tij për të bllokuar diellin për të arritur Tokën, por ndërsa temperaturat globale vazhdojnë të rriten nuk ka asnjë mohim që duhet ndërmarrë veprime drastike.

Ndërsa shumë prej banorëve të Tokës po mbështeten në riciklimin, veganizmin dhe makinat elektrike për të ndihmuar në uljen e gjurmës së tyre të karbonit, bashkëthemeluesi i Microsoft Gates po përdor pasurinë e tij për të mbështetur një metodë tjetër.

Eksperimenti i Strukturës së Kontrolluar të Stratosferës (SCoPEx) është një projekt i filluar nga shkencëtarët e Universitetit të Harvardit duke hulumtuar teknologjinë e errësimit të diellit që potencialisht do të reflektonte rrezet e diellit jashtë atmosferës së Tokës, nga ana tjetër duke shkaktuar një efekt ftohës global, raporton Forbes.

Metoda përfshin spërkatjen e një aerosoli reflektues të diellit të bërë nga pluhuri jo toksik i karbonatit të kalciumit (CaCO3) në atmosferë me shpresën se do të kompensojë efektet e vazhdueshme të ngrohjes globale.

Me mbështetjen financiare nga Gates, SCoPEx është vendosur të bëjë një hap përpara me kërkimin e tij në qershor, kur një tullumbace që mbart pajisje shkencore do të dërgohet 12 milje (20 km) e lartë me ndihmën e Korporatës Hapësinore Suedeze.

Nisja nuk do të lëshojë asnjë aerosol, por do të shërbejë si një provë për të manovruar balonën dhe për të ekzaminuar sistemet e komunikimit dhe funksionimit.

Nëse testi shkon siç është planifikuar, shkencëtarët mund të ecin përpara me një fazë të dytë eksperimentale që do të lëshonte një sasi të vogël pluhuri CaCO3 në atmosferë.

Nocioni i të ashtuquajturit gjeoinxhinierim diellor ka qenë prej kohësh një burim polemikash, me kritikët që tregojnë rreziqe të paparashikueshme siç janë zhvendosjet ekstreme në modelet e motit. Ambientalistët gjithashtu kanë frikë se trajtimi i problemit të ndryshimit të klimës me gjeoinxhinierinë diellore mund të shihet si një zgjidhje që heq nevojën për të zvogëluar emetimet e gazeve serë.

Ithtarët e idesë kanë përmendur efektet globale të ftohjes së hirit sulfurik të lëshuar në shpërthimet vullkanike si provë për argumentin e tyre, me një raport nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës, cituar nga Forbes, duke sugjeruar që procedura SCoPEx mund të ulë temperaturat globale me 1.5 ° C për jo më shumë se 1-10 miliardë dollarë në vit.

Sidoqoftë, prishja e klimës globale mund të sjellë pasoja të padëshiruara. Pas shpërthimit të malit Tambora në Indonezi në 1815, kishte një ‘vit pa verë’ që rezultoi në të korra të dështuara dhe krizë urie për popullin.

David Keith, një profesor i fizikës së aplikuar dhe politikës publike në Universitetin e Harvardit, ka pranuar se ka ‘shumë shqetësime reale’ në gjeoinxhinierinë pasi askush nuk e di se çfarë do të ndodhë derisa të lirohet CaCO3.

Kërkimet e hershme mbi këtë çështje sugjerojnë se CaCO3 ka properties veti optike gati ideale ’që do ta lejonin atë të thithë shumë më pak rrezatim sesa aerosolet sulfate, duke shkaktuar ndjeshëm më pak ngrohje stratosferike. Frank Keutsch, hetuesi kryesor i projektit, ka vërejtur se aerosoli perfekt do të ‘shpërndante rrezet e diellit maksimale dhe kështu do të qetësonte planetin’.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ti mi zbukuron mendimet! BRUNILDA LALA

Është një nga ato momentet e ditës kur