Eliza Në Botën E Çudirave & Çrregullimi Mëndor!

Eliza Në Botën E Çudirave & Çrregullimi Mëndor!

- in Bibloteka
111
0

Kur shikojmë adaptimet e Lewis Carroll’s Alice in Wonderland (Eliza në botën e çudirave), shumica e personazheve paraqesin simptoma të çrregullimeve të ndryshme psikologjike në një formë apo në një tjetër, por pa përmendur në mënyrë të qartë shëndetin mendor. Për shembull, fiksimi i Lepurit të Bardhë për shpejtësinë, dhe rrjedhimisht frika dhe paranoja e tij e lidhur me kohën, lidhet me një çrregullim të lidhur me stresin siç është Çrregullimi i Ankthit të Përgjithshëm; vemja, gjithmonë në dukje duke pirë një nargjile, flet me gjëegjëza në një mënyrë të ngadaltë, si një profet sikur të ishte superior i Elizes, që është karakteristikë e iluzioneve madhështore (GD). Për më tepër, megjithëse Eliza shfaq simptoma të skizofrenisë paranojake, dhe Hatter Mad ato të çrregullimit bipolar dhe PTSD, Alice in Wonderland është një histori kaq e mbushur me sëmundje mendore sa që të dy këta personazhe në të vërtetë kishin sindroma të emërtuara pas tyre: Sindroma Alice in Wonderland (gjendje çorientuese që ndikon në perceptimin e madhësisë) dhe Sëmundja Mad Hatter (sinonim i helmimit kronik me merkur).

Megjithëse çrregullimet komplekse neurologjike përshkruhen në mënyrë implicite përmes këtyre personazheve kryesorë, audienca nuk po i përjeton personazhet si sëmundje, por përkundrazi si një bollëk individësh shumë të ndryshëm me mënyra të ndryshme. Dialogu midis Hatter Mad dhe Alice (Elizes) përfshin perceptimin mbi shëndetin mendor në histori: Mad Hatter: “A jam çmendur?” Alice: “Kam frikë kështu. Ju jeni krejtësisht bonkerë. Por unë do t’ju tregoj një sekret. Të gjithë njerëzit më të mirë janë. ” Këtu, Eliza po i pranon “njerëzit” si njerëz – pavarësisht nga gjendja e tyre e shëndetit mendor – dhe ky mesazh transmetohet në mënyrë delikate tek audienca kryesisht tek fëmijët. Çrregullimet e ndryshme psikologjike të paraqitura ekzistojnë në karaktere të të gjitha natyrave: njerëz, lepuj, vemje, mace, minj, etj, gjë që bie në kundërshtim me idenë që vetëm disa njerëz të caktuar preken ose janë të ndjeshëm ndaj çrregullimeve të caktuara.

Alice in Wonderland është vetëm një nga shumë filma të njohur ose shfaqje televizive që paraqet personazhe të animuar që shfaqin çrregullime psikologjike; dy shembuj të tjerë të dukshëm janë Inside Out dhe Winnie the Pooh. Winnie the Pooh, Alice in Wonderland, përshkruan çrregullimet mendore përmes personazheve kryesorë: Gici me çrregullim ankthi të përgjithësuar, Owl me disleksi, Tigger me ADHD, Eeyore me Çrregullim Depresiv dhe Winnie me Impulsivitet me fiksime obsesive. Inside Out përqendrohet në dialogun e brendshëm të dikujt duke thyer zërat në kokën e Riley nga emocionet Gëzimi, Frika, Neveri, Trishtimi dhe Zemërimi. Simptomat e depresionit janë të pranishme kur emocionet Gëzimi dhe Trishtimi janë jashtë selisë, dhe mendja e Riley drejtohet nga emocione të tjera. Inside Out përshtat një qasje alternative të përpjekjes për të kuptuar dhe destigmatizuar depresionin duke kuptuar se cilat emocione janë të pranishme në personazhin kryesor, në vend që të shikojmë depresionin përmes asaj që mund të vërehet nga jashtë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ti mi zbukuron mendimet! BRUNILDA LALA

Është një nga ato momentet e ditës kur