HAJDUTËT E ENTUZIAZMIT

HAJDUTËT E ENTUZIAZMIT

- in Bibloteka
199
0

Mos lejoni që hajdutët e entuziazmit t’ju vjedhin buzëqeshjen

Kur ndodh që të arrini një moment të rëndësishëm ose kur të merrni një lajm të mirë, dëshironi të ndani gëzimin tuaj, entuziazmin tuaj dhe është një reagim më shumë se i natyrshëm: ndarja e gëzimit tuaj me të tjerët e shumëzon, prandaj sukseset festohen në shoqëri.

Sidoqoftë, ka njerëz që ju shurdhojnë, ju presin fjalë për fjalë sa herë që dëshironi të hidheni nga gëzimi: pas gjithë kësaj, ka hajdutë të entuziazmit.

Çfarë duhet të bëni për të shmangur humbjen e entuziazmit përballë shigjetave të vogla verbale? Si të mbroni veten? E thjeshtë: duhet të hapësh sytë për ata që të rrethojnë dhe të zgjedhësh mirë.

VUAJTJET E FSHEHURA TË HAJDUTËVE TË ENTUZIAZMIT

Lumturia ka këtë veçanti që rritet me numrin e njerëzve me të cilët ndahet, në teori. Në praktikë, mund të ndodhë e kundërta: nëse ndahet me njerëz të gabuar, mund të reduktohet në një flakë të vogël që do të shuhet nga mbytja.

Ka njerëz që vuajnë fjalë për fjalë duke parë gëzimet dhe sukseset e të tjerëve dhe që nuk dëshirojnë asgjë më shumë sesa t’i shohin ato të shuhen: ata janë njerëz që vuajnë thellë që nuk mund të dalin nga deti i zi në të cilin lundrojnë dhe në vend që të dalin prej tij tërheqin ata që “guxojnë ”Sillni pak ngjyrë.

KUR LUMTURIA E TË TJERËVE DHEMB

I njihni ato momente kryesore që djegin lëkurën tuaj aq shumë saqë edhe përkëdhelja më e vogël shkakton dhimbje torturuese? Lumturia mund të ketë të njëjtin efekt me hajdutët e entuziazmit.

Gëzimi që dikush mund të ndiejë kur përjeton një moment të rëndësishëm mund t’i bëjë ata të ndjehen të izoluar: kjo është ajo që doli nga një studim i kryer nga Gus Cooney, Daniel T. Gilbert i Universitetit të Harvardit dhe Timothy D. Wilson i Universitetit të Virxhinias.

“Kur vendosim të ndajmë një gjë të caktuar me dikë, ne mendojmë për ndikimin që mund të ketë në bashkëveprimin tonë shoqëror, nëse vetëm duke e jetuar atë përvojë ju bën të bëheni një person që nuk ka asgjë të përbashkët me të tjerët, mirë, pa marrë parasysh sa e bukur, nuk do të të bëjë të lumtur për shumë kohë ”.

E TRISHTUSHME POR E VËRTET

Por gjëja më e keqe nuk është se ka hajdutë të entuziazmit në botë që arrijnë të zbusin entuziazmin e të tjerëve, por që, nën të gjithë, jemi.

Mendoni për këtë, ka njerëz për të cilët kemi zili sepse i shohim ata duke arritur të njëjtat qëllime për të cilët aspirojmë me gjysmën e përpjekjes që bëmë, për shembull.

Apo ata që kanë lindur “me këmishë”: sukseset e tyre kanë të njëjtën vlerë nëse ju është dashur të sakrifikoni më shumë?

Zilia është një ndjenjë që të gjithë e ndiejmë në jetën tonë dhe që me të vërtetë mund të shkaktojë probleme të mëdha, por është e mundur ta shndërroni atë helm në ilaç dhe të shmangni vrasjen e atyre gëzimeve të vogla që të tjerët do të dëshironin të ndanin me ne.

KUSH JANË HAJDUTËT E VËRTETË TË ENTUZIAZMIT?

“Ajo që e bën këtë botë të tmerrshme është se ne vendosim të njëjtin pasion në përpjekjen për të qenë të lumtur dhe në parandalimin e të tjerëve nga të qenit të lumtur.”

Hajdutët e entuziazmit nuk janë me të vërtetë njerëz: ato janë ndjenja, gjendje shpirtërore që secili prej nesh përpiqet t’i fshehë vetvetes duke i kërkuar tek të tjerët.

Hajdutët e vërtetë të entuziazmit janë: zilia, gjykimi, perfeksionizmi, sarkazma, pesimizmi, fyerja etj. Të gjithë janë pjesë e së njëjtës familje të madhe: vuajtje.

Kjo është arsyeja pse ndarja e qëllimeve tuaja, sukseset tuaja me njerëzit që vuajnë mund t’ju heqë vetëm buzëqeshjen dhe t’ju bëjë të ndiheni keq: ata do të përpiqen në çdo mënyrë t’ju zbusin, t’ju heqin, për të zvogëluar energjinë që ju buroni sepse është e nxehtë. Dhemb shumë për ta.

ÇFARE MUND TË BËNI PËR TË MBROJTUR VETEN NGA ENTUZIAZMI?

  1. Mos u bëj hajdut i entuziazmit me të tjerët

Mos u bëj një hajdut i entuziazmit me të tjerët, do t’i parandalosh që ta bëjnë atë për të të dhënë një përgjigje. Nëse nuk jeni në gjendje të gëzoheni tek të tjerët nuk ka gjasa që të jeni në gjendje të shijoni plotësisht arritjet tuaja, kështu që nëse po, unë ju sugjeroj të shkoni në rrënjën e pakënaqësisë tuaj në jetë dhe të punoni për veten tuaj sepse sjellja juaj është simptomë e diçkaje të gabuar.

  1. Zgjidhni mirë me kë të ndani lumturinë tuaj

Si nuk do të shkonit të festonit fitimin tuaj të lotarisë në një grup shoqërore, kushtojini vëmendje të zgjidhni mirë me kë të ndani lumturinë tuaj: nëse ata nuk janë njerëz në gjendje vuajtjeje, të sinqertë, që ju duan dhe mbi të gjitha që kuptojnë sa është ky qëllim e rëndësishme për ju.

Shmangni njerëzit që do të kishin një arsye të ndiheshin të lënduar në një farë mënyre – nëse doni të festoni punësimin tuaj të ri, shmangni ta bësh atë me një mik/e që ka kërkuar dëshpërimisht për një punë prej kohësh.

  1. Njihni vlerën e lumturisë suaj dhe kontekstualizoni gjykimin e të tjerëve.

Mësoni të njihni vlerën e qëllimeve tuaja para se t’i ndani ato, kështu që nëse jeni fatkeq që të pësoni një reflektim pak bujar nga një person ziliqar ose kritik, ju do të jeni në gjendje të mbroni disponimin tuaj pozitiv dhe të rikonstruktoni reagimi i atij personi: në realitet, reagimi i tij negativ nuk drejtohet kundër jush, kundër personit tuaj, por kundër asaj që ndjeni dhe që në fakt e kujton atë se sa e/i palumtur është.

PO SIKUR TË BINI GJITHMONË MBI NJERËZ TË GABUAR?

Lumturia jonë është e rëndësishme dhe mund të ndodhë gjithashtu që disa me qëllim kërkojnë njerëzit më të vuajtur – dhe për këtë arsye më pak të përshtatshëm – me të cilët ta ndajnë atë sepse nuk ndihen të denjë, gabimisht, për këto momente kënaqësie të pastër.

Është një reagim i pavetëdijshëm, por i vërtetë që duhet ta kemi parasysh nëse gjithmonë e gjejmë veten duke zgjedhur njerëzit e gabuar. Pra, nëse kjo është çështja juaj, pyesni veten nëse jeni duke u përpjekur në të vërtetë të vetë-sabotoni veten duke kërkuar gjithmonë njerëzit që do të heqin lumturinë tuaj.

Nëse disa anëtarë të “familjes” suaj nuk i kanë ndarë kurrë plotësisht momentet tuaja “lart”, ndryshoni qarqet: ata nuk janë njerëzit e duhur në atë fushë të veçantë të jetës tuaj.

Është e drejtë të festoni sukseset tuaja dhe të ndani momentet e gëzueshme dhe lajmet e mira, është e drejta juaj; por nëse disa njerëz gjithmonë përpiqen të godasin këmbët kur duhet të kërcejnë nga gëzimi me ty, ti ke të drejtë të qëndrosh larg kur është koha të fillosh festimet.

Kjo nuk do të thotë që ju nuk keni një ndjenjë të sinqertë ndaj tyre, por keni respekt të mjaftueshëm për veten tuaj për të mos i dhënë askujt një shans për të minimizuar momentet tuaja të lumturisë – të merituara -.

Fakti që këta njerëz kanë një punë serioze për të bërë mbi veten e tyre nuk është e diskutueshme por nëse duam të shmangim vendosjen e përgjegjësisë për lumturinë tonë në duart e të tjerëve, duhet të kuptojmë se kjo nuk varet nga të tjerët, por nga mënyra se si e vendosim veten përpara jetës. .

Nëse diçka nuk na bën të ndihemi mirë, ne mund – dhe duhet – ta ndryshojmë atë: lumturia është përgjegjësia jonë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Nga 19 janari në Milano do të ndalohet pirja e duhanit në natyrë: rregullorja

Milani nga 19 janari bëhet (pjesërisht) pa pirjen