Hypersomina , kur nje person fle 12-15 ore dhe ndihet serish i pergjumur

Hypersomina , kur nje person fle 12-15 ore dhe ndihet serish i pergjumur

- in Bibloteka
34
0
1241911329 Halfpoint Images/Getty Images


Hipersomnia karakterizohet nga episode të përsëritura të përgjumjes së tepërt të ditës ose gjumit të zgjatur gjatë natës. Ndryshe nga ndjenja e lodhjes për shkak të mungesës së gjumit ose ndërprerjes së gjumit gjatë natës, personat me hipersomni janë të detyruar të dremisin në mënyrë të përsëritur gjatë ditës, shpesh në kohë të papërshtatshme si në punë, gjatë vaktit ose në bisedë. Këto dremitje të ditës zakonisht nuk japin lehtësim nga simptomat. Pacientët shpesh kanë vështirësi të zgjohen nga një gjumë i gjatë, dhe mund të ndihen të çorientuar. Simptoma të tjera mund të përfshijnë ankth, acarim të shtuar, rënie të energjisë, shqetësim, mendim të ngadaltë, të folur të ngadaltë, humbje të oreksit, halucinacione dhe vështirësi në kujtesë. Disa pacientë humbin aftësinë për të funksionuar në familje, shoqëri, pune ose mjedise të tjera. Hipersomnia mund të shkaktohet nga një çrregullim tjetër i gjumit (të tilla si narkolepsia ose apnea e gjumit), mosfunksionimi i sistemit nervor autonom ose abuzimi i ilaçeve ose alkoolit. Në disa raste rezulton nga një problem fizik, të tilla si një tumor, trauma në kokë, ose dëmtim të sistemit nervor qendror. Medikamente të caktuara, ose tërheqja e ilaçeve, gjithashtu mund të shkaktojë hipersomni. Kushtet mjekësore duke përfshirë sklerozën e shumëfishtë, depresionin, encefalitin, epilepsinë ose mbipesha mund të kontribuojnë në çrregullim. Disa njerëz duket se kanë një predispozitë gjenetike ndaj hipersomnisë; në të tjerët, nuk ka ndonjë shkak të njohur. Në mënyrë tipike, hipersomnia njihet së pari në adoleshencë ose në moshën e pjekurisë së re.

Trajtimi
Egzistojne ilace te cilat e trajtojne.
Ndryshimet në sjellje (për shembull shmangia e punës gjatë natës dhe aktivitetet sociale që vonojnë kohën e gjumit) dhe dietat mund të ofrojnë një lehtësim. Pacientët duhet të shmangin alkoolin dhe kafeinën.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Lisa Montgomery, gruaja e pare qe ekzekutohet ne SHBA pas gati 70 vitesh

Lisa Montgomery, 52, e lindur në Kansas, u