Joseph Palmer ,nje krim i modes , i persekutuar per shkak te mjekres se tij. Nje histori interesante.

Joseph Palmer ,nje krim i modes , i persekutuar per shkak te mjekres se tij. Nje histori interesante.

- in Bibloteka
38
0
Në 1830, Joseph Palmer mbante një mjekër të gjatë , e cila konsiderohej një krim i tillë i modës në atë kohë sa që burrat e sulmuan atë dhe autoritetet lokale e hodhën në burg. Për më shumë se një shekull, burrat i konsideronin flokët e fytyrës si dicka jo e mire. Që nga viti 1720, vetëm burrat hebreo-amerikanë mbanin mjekër dhe mustaqe.
joseph lindi në 1789 , dhe ai gjithashtu luftoi në Luftën e 1812.

Ai u përshkrua si ‘një njeri i ndershëm, i mirë dhe qytetar i mirë, thellësisht fetar, por tolerant, një njeri me shumë interesa intelektuale.’ Njerëzit e konsideronin të çuditshëm. Ai nuk do të shërbente rum për fermat e tij të punësuara për shkak të besimit të tij në butësi. Dhe në moshën 40 vjeç, ai vendosi të imitojë Moisiun dhe Jezusin duke rritur një mjekër.

Njerëzit e ngacmonin dhe talleshin për shkak te mjekrës. Një ministër i tha se dukej si djall dhe ai u përgjigj: “Z. Trask, nuk gaboni në krahasimin tuaj të personazheve? Unë kurrë nuk kam parë një fotografi të sundimtarit të rajoneve squfurore me shumë mjekër, por nëse më kujtohet mirë, Jezusi kishte një mjekër jo ndryshe nga imja. ”

Një ditë në maj 1830, Joseph Palmer shkoi në një hotel në Fitchburg për të shpërndarë mish dhe tranguj. Katër burra iu afruan me gërshërë dhe brisk dhe u përpoqën t’i prisnin mjekrën. Palmer luftoi përsëri, duke prerë dy nga këmbët e burrave me thikën e tij. Për mbrojtjen e tij, autoritetet lokale e arrestuan atë dhe e akuzuan atë për sulm të paprovokuar. Gjykatësi David Brigham e urdhëroi atë të paguante një gjobë prej 10 dollarësh, 40 dollarë në tarifa gjyqësore dhe një bono 700 dollarë. Në vend të kësaj, Palmer zgjodhi të shkojë në Burgun e Qarkut Worcester. Për javët e para në burg, ai u sëmur. Roja e tij e rrahu, dhe e futën në izolim për muaj me radhë. Të burgosurit e tjerë u përpoqën t’i prisnin mjekrën. Por Joseph Palmer arriti ta bënte të vështirë jetën e përndjekësve të tij. Ai i shkroi letra sherifit të Qarkut Worcester duke u ankuar për trajtimin e tij të keq. Pasi ai madje i dërgoi të gjithë ushqimin që do t’i jepej brenda një dite për të treguar se sa pak ishte ushqyer. Ai gjithashtu dërgoi letra në gazetat lokale, të cilat i morën ato. Çështja e tij filloi të turpërojë qarkun dhe disa delegacione erdhën në burg për ta kërkuar që të paguante gjobën e tij dhe të largohej. Gjykatësi David Brigham e vizitoi atë me një letër nga nëna e tij, duke e lutur që të vinte në shtëpi. Akoma ai nuk pranoi. Më në fund, rojet e burgut e nxorën nga burgu në një karrige dhe e vendosën në trotuar.

Ai themeloi komunitetin utopik Fruitlands në Harvard, Mass. Askush tjetër nuk kishte ndonjë përvojë bujqësore pervec atij. Kur komuna u prish shtatë muaj më vonë, Joseph Palmer bleu tokën dhe e punoi atë. Ai dhe gruaja e tij Nancy mirëpritën endacakët, shkrimtarët dhe reformatorët që erdhën për vizitë gjatë 20 viteve të ardhshme. Fqinjët e quanin atë Home Old Palmer’s Home for Tramps ’. Joseph Palmer vdiq në 1873, kur mjekrat ishin bërë përsëri në modë. Një basoreliev i Palmer dhe mjekrës së tij janë gdhendur në gurin e tij të varrit në Varrezat Evergreen në Leominster, Mass.
Mbishkrimi lexon,
I persekutuar për mbajtjen e mjekrës.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Lisa Montgomery, gruaja e pare qe ekzekutohet ne SHBA pas gati 70 vitesh

Lisa Montgomery, 52, e lindur në Kansas, u