Krishtëlindjet apo Saturnalia!

Krishtëlindjet apo Saturnalia!

- in Bibloteka
152
0

Astrologjia …
Saturnalia & Vdes Natalis Solis Invicti. • ●

Sol Invictus (“Dielli i Pushtuar”) ose, më plotësisht, Deus Sol Invictus (“Zoti i Diellit i Pushtuar”) ishte perëndia e vonë e diellit e shtetit romak. Ai ishte pjesë e një rruge fetare të krijuar nga perandori Romak Aurelian në vitin 274, e cila vazhdoi deri në heqjen e paganizmit në perandorinë Romake nga perandori Flavius ​​Theodosius. I njohur gjithashtu si Theodosius i Madh, ky perandor drejtoi Perandorinë Romake nga viti 379 në 395 dhe është i njohur për bërjen e Krishterimit të vetmen fe të ligjshme perandorake, duke i dhënë fund mbështetjes shtetërore për besimet dhe praktikat e mëparshme pagane tradicionale.

Titulli i Sol Invictus u aplikua të paktën tre hyjnive të dallueshme gjatë kohërave të mëvonshme të Perandorisë Romake: Sol, Mithras dhe El-Gabal. Në 25 Dhjetor, Romakët do të zhvillonin një festival të njohur si Vdes Natalis Solis Invicti, “ditëlindja e diellit të pamposhtur”. Duke përdorur titullin Sol Invictus, Romakët mund të adhuronin në mënyrë kolektive disa hyjni të ndryshme diellore. Nën kalendarin e dikurshëm Julian, prezantuar nga Julius Caesar në 45 para Krishtit, Solstici i Dimrit ra në 25 Dhjetor, pra ishte dita kur Dielli provoi se ishte “i pamposhtur”. Nën kalendarin e sotëm Gregorian, solstici është zhvendosur në 21 Dhjetor, megjithëse ndonjëherë ndodh në 22. Disa studiues besojnë se festa Sol Invictus është burimi i datës së 25 Dhjetorit të Krishtlindjes, veçanërisht pasi Jezu Krishti shihet si “dielli i drejtësisë” ose “biri i dritës”. Sidoqoftë, burimet e fundit të krishtera sugjerojnë që identifikimi i ditëlindjes së Krishtit me 25 dhjetor në të vërtetë i paraprin festivalit Sol Invictus.

Tani kemi ardhur në një tjetër festival romak që besohet të ketë ndikuar në festimet e ditëve moderne: Saturnalia. Saturnalia ishte festa në të cilën Romakët përkujtuan kushtimin e tempullit të perëndisë Saturn, hyjnisë romake të bujqësisë, korrjes dhe kohës. Fillimisht u zhvillua në 17 Dhjetor, por me kalimin e viteve ajo u zgjerua.

Saturnalia u bë një nga festivalet më të njohura Romake. Ajo u shënua nga rrënime dhe ndryshim i roleve shoqërore, në të cilat skllevërit dhe zotërit do të ndërronin vendet – me zotërinjtë që u shërbenin skllevërve të tyre. Shkollat ​​dhe gjykatat u mbyllën, dhe i gjithë komuniteti do të dorëzohej në banket, bixhoz dhe pije. Ishte gjithashtu një kohë për shkëmbimin e dhuratave – veçanërisht të qirinjve të dyllit (i njohur gjithashtu si cerei) dhe figurinave prej balte të njohur si sigillaria.

- Seritë Yule

Duket një kombinim i çuditshëm i temës dhe vendndodhjes, ky mozaik i shekullit të 6-të Sol Invictus i rrethuar nga shenjat e zodiakut është nga Sinagoga Beth Alpha pranë Beit She’an, Izrael.

Nga Phaethon the Charioteer
Santa Claus dhe Renë e tij
… Vdes Felix Natalis Solis Invicti

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Nga 19 janari në Milano do të ndalohet pirja e duhanit në natyrë: rregullorja

Milani nga 19 janari bëhet (pjesërisht) pa pirjen