Kush ishin Keltët?

Kush ishin Keltët?

- in Bibloteka
82
0

Konsideruar si njerëzit e parë të mëdhenj të Evropës, Keltët jetuan në një pjesë të madhe të asaj që ne tani e quajmë Bashkimi Evropian. Me origjinë indo-evropiane, ata kishin një organizatë shoqërore fisnore, armë hekuri, kuaj të hipur dhe u përhapën me shpejtësi në Evropë nga mijëvjeçari i dytë para Krishtit. Krenarë dhe krijues, të lidhur fort me ciklet dhe elementët e natyrës, ata prezantuan zhvillimin e industrisë së re të metaleve dhe falë aftësisë së tyre si zejtarë, tregtarë dhe luftëtarë ata dominuan Evropën gjatë gjithë epokës së hekurit. Ata gjithashtu u dalluan për artin e tyre të rafinuar, i cili kishte përhapjen më të madhe me kulturën e La Tène.

Sot, Celtic është një term që përfshin një trashëgimi jo vetëm fizike dhe ndoshta është më e saktë të pyesim veten: «kush janë keltët?». Kontributi kulturor i Keltëve të lashtë në fakt është i rrënjosur fuqimisht në Evropën Perëndimore dhe shumica e folklorit dhe traditave rurale rrjedhin prej saj; jehonën kelte e gjejmë edhe në emra gjeografikë, në toponime dhe në hidronime (emra qytezash ose qytete dhe emra lumenjsh) dhe përsëri, në dialektet që gjuhëtarët përcaktojnë gjuhët Celto-Romane dhe Galo-Italike.

A BESUAN KELTËT NË JETËN E PËRTEJME?

Keltët besuan se pas vdekjes kishte një jetë tjetër dhe Druidët mësuan ekzistencën e një parimi më të lartë hyjnor, Një Zot i vetëm që i kupton të Gjithë.

Ky duket të jetë një nga elementët që favorizoi konvertimin në krishterim të zonave kelte.

PRA, A KANË ADHURUAR KELTËT PERËNDITË SI ROMAKËT?

Keltët kishin një përshpirtëri komplekse.
Ata nuk kishin një Panteon perëndish siç përcaktohet, specializohet dhe organizohet si Grekët ose Romakët.

Hyjnitë në të cilat ata besuan se ishin të shumta (emrat e të paktën 374 perëndive janë të njohur dhe 69 prej tyre ishin qiellorë kryesorë, pra hyjnitë e rëndësishme) dhe ata identifikohen si elemente hyjnore ose forca të natyrës. Për më tepër, perënditë kelte ishin të trefishtë dhe ky “tre-në-një” simbolizoi tre hapat themelorë në rrugën e tyre (rinia, pjelloria dhe pleqëria), të lidhura së bashku dhe të pasqyruara në ciklet e ekzistencës njerëzore vetë.

KUSH ISHIN KELTËT E GALISË CISALPINE?

Kishte shumë fise kelte në Gallia Cisalpina, disa prej tyre ishin shumë të shumtë dhe raportohen vetëm në disa zona të kufizuara, të tilla si Lambrani dhe Victimuli.

Fiset e Insubri dhe Cenomani u vendosën në veri të Po. Fiset Celtic ishin gjithashtu Aulerci, Galli Carni , Anauni, Tauri ose Taurini , Orobii , Libui, Lavi, Marici, Comensi, Salassi, Lebeci ( ose Libui, ose Lai) që themeluan Vercelli, Vertamorcori që lindi Novara.

Leponti themeluar atë Augustus quajtur Oscela Lepontinorum , atëherë Domus Oxulae , sot Domodossola dhe kemi borxh alfabetin e parë Celtic në historinë e tyre.

Në jug të Po jetonin fiset e mëdha të Boii dhe Senoni , Lingoni dhe Anari (ose Anamari, ose Anani), një fis i vogël i vendosur në Apeninet Liguriane dhe në Emilinë Perëndimore.

Evidentshtë e qartë se gjurmët e këtyre fiseve kanë mbetur në shumë emra gjeografikë: Alpet Lepontic (Leponti) dhe Alpet Orobie (orobii), rajone të tilla si Insubria (insubres), lumi Lambro (Lambrani) dhe Val di Non (Anauni) ), për të përmendur vetëm disa, morën emrin e tyre nga fiset kelte.

A KISHIN KELTËT ARMIQ TË TJERË PËRVEÇ ROMAKËVE?

Keltët e lashtë u ndeshën me Etruskët (por ata ishin edhe aleatë), me Grekët, me Picenët … praktikisht me të gjithë popujt që kufizoheshin me territorin e gjerë në të cilin ata banonin. Për më tepër, luftëtarët keltikë vlerësoheshin mercenarë dhe punësoheshin nga ushtri të ndryshme.

Episodi më i njohur është i lidhur me Luftën e Dytë Punike dhe hyrjen e tyre në ushtrinë Kartagjenase . Armiqtë më tinëzarë, megjithatë, përveç ushtrisë romake, ishin fiset gjermane, ndërsa armiqtë më të shpeshtë ishin vetë keltët, më saktë ata të fiseve fqinje.

Celtët e Ishujve Britanikë u ndeshën fillimisht me Romakët dhe më pas me Angles dhe Saksonët (me prejardhje gjermanike), ndërsa Celtët e Skocisë dhe Irlandës luftuan kundër Vikingëve .

KU ËSHTË KUFIRI MIDIS KELTËVE DHE GJERMANËVE?

Kufiri nuk është gjeografik, por ideal dhe u vendos nga Julius Caesar i cili e vendosi atë në Gjermaninë e sotme të kufizuar nga Rhein. Sipas vlerësimeve të Cezarit, territori në veri-lindje të lumit ishte zona e gjermanëve, ndërsa ajo në jug- në perëndim (përafërsisht, Franca e sotme) ishte zona e Keltëve.

Pavarësisht pellgut ujëmbledhës të vendosur ‘në një tryezë’, megjithatë, zona të mëdha të banuara nga fiset kelte ishin në territorin gjermanik dhe fiset gjermane jetonin pranë Alpeve.

KU JETONIN KELTËT?

Keltët kontinentale jetonin të shpërndarë në territoret aktuale të Bretanjës, Francë, Belgjikë, një pjesë të Gjermanisë Perëndimore dhe Jugore, Spanjën Veriore dhe një pjesë të Portugalisë, Italinë Veriore dhe Qendrore-Lindore, si dhe Austrinë, Republika Çeke, Sllovakia dhe disa rajone sllavishtfolëse. Sipas disa studiuesve, territori i tyre shtrihej deri në Detin e Zi.

Ishulli Kelt jetonte në pjesë të Anglisë së sotme, në Uells, Skoci dhe Irlandë.

ÇFARË DO TË THOTË GALLIA CISALPINA?

Ishtë një nga termat që Romakët miratuan për të dalluar territoret e Galëve: Cisalpina do të thotë poshtë Alpeve , Transalpina përtej Alpeve. I pari tregon territorin e Italisë Veriore dhe Lindjes së Mesme deri në Marche; tjetri tregon territorin e Francës së sotme.

Terma të ngjashëm përdoren për të treguar zonat gjeografike të vendosura poshtë ose mbi një vijë kufitare ose një pengese natyrore siç është lumi; për shembull, për të treguar popullatat përkatësisht nën ose mbi vijën e lumit Po themi Cispadani ose Transpadani .

Gérard Depardieu si Obelix gjeli

PSE U QUAJTËN GALË?

Ekzistojnë hipoteza të ndryshme mbi origjinën e këtij emri: sipas njërës prej tyre, ajo rrjedh nga rrënja kelte gal , që do të thotë “vlerë”; për të tjerët termi përcaktonte ngjyrën e bardhë të qumështit të lëkurës së Keltëve ( gal do të thotë qumësht në Greqisht); mbase, përsëri, mund të rrjedhë nga Cealteach ose Kealteach , emër me të cilin Celtët e veriut caktuan veten e tyre dhe kuptimi i të cilit janë “njerëz të fshehtë”.

Një kuriozitet: madje edhe emrat e rajoneve të tilla si Uells ose Kaledonia (Skocia antike), si dhe Galicia Spanjolle dhe padyshim Galatasit të cilëve Shën Pali u drejtohet një nga Letrat e tij, e kanë rrënjën në gal .

Pavarësisht nga homonimia, termi Gallo nuk ka asnjë lidhje me pulën mashkull, tipike për fermën, megjithëse kjo kafshë është bërë emblematike për Francën. Romakët e quajtën Gallia të gjitha territoret e banuara nga keltët, duke bërë dallimin midis Gallia Cisalpina dhe Gallia Transalpina.

NË TOKAT E GALËV

Në artikullin e fundit ( OBSH ) ne përmendëm në mënyrë të paqartë fiset e shumta kelte që kanë jetuar dhe kanë lënë gjurmë në rajonet e Italisë. Sot ne duam të hyjmë në detaje për secilën prej tyre për t’ju ndihmuar të zbuloni se nga cilët Kelt të mëdhenj jeni pasardhës.
A jeni Cenomani apo Boii?


NË PIEMONTE DHE VALLE D’AOSTA

Taurini , një popull i lashtë me prejardhje Celtic-Ligurian, pushtuar luginën Po në qendër të sotme Piemonte. Si popull ata përmenden rrallë në historinë zyrtare, por të dy Tito Livio dhe Strabone raportojnë se territori i Taurini gjithashtu përfshinte edhe kalimet e Alpeve. Salassi , populli i lashtë dhe i ashpër alpin nga
Italia, u vendosën midis Piemonteve perëndimore dhe Valle d’Aosta . origjina ende debatohet. Ata jetonin në zonën e Canavese dhe në luginën Dora Baltea. Ulkos, një mbret i Salassi, i dha emrin Ulces , pastaj Ulcium, Ulzio dhe sot Oulx , një qytet në Val di Susa sipërme, në provincën e Torinos.


NË LOMBARDI

Popullsia kelte e Insubri ose Insubres u vendos midis Lombardisë qendrore-perëndimore, Piemonteve lindore dhe një pjese të Kantonit të Ticinos. Kufijtë e territorit të tyre u dhanë nga Alpet në veri dhe nga katër lumenj: Po në jug, Adda në lindje, Sesia dhe Ticino në perëndim.
Depërtuar në territorin Romak për të ndaluar përparimin e tij së bashku me Boii, Lingoni, Taurini dhe Gesati (një fis Tansalpine aleat me Insubri), në 225 para Krishtit ata u mundën rëndë nga ushtria Romake pranë Talamone, në Toscana.

Në 221 Romakët pushtuan Milanon dhe Insubri, së bashku me Galli Boii dhe Lingoni, u detyruan të negociojnë me Romën ndërsa një pjesë e madhe e territorit të tyre u bë provincë Romake. Insubri u rebelua përsëri kundër Romakëve duke u bashkuar me Hanibalin Kartagjenas gjatë luftës së dytë Punike (218-217 para Krishtit).

Pas përplasjeve të tjera, në 194 pes ata u romanizuan përfundimisht, por ruajtën autonominë e kryeqytetit të tyre Milan. Të dhënat arkeologjike konfirmojnë një prani të zgjatur kelte në rajon, të dëshmuar nga gjetjet e kulturës Golasecca, së cilës ndoshta i përkisnin popullatat e quajtura më vonë Insubri.


MIDIS VENETOS DHE LOMBARDISË

Cenomani ose Cenomanes Gauls, një popullsi kelte me origjinë nga zona Le Mans (në Francë) dhe pjesë e grupit më të madh fisnor të Aulerci, jetonte në Lombardinë lindore dhe në Veneton e poshtme perëndimore. Territori cenomanik shtrihej nga lumi Oglio deri në brigjet perëndimore të Adige, por ndikimi i këtij fisi u shtri edhe në rajonin Alpine.
Sipas burimeve, në shekullin e katërt para Krishtit, një kapak ushtarak ose fetar i Cenomani me emrin Elitovio, me mbështetjen e Belloveso, kreu i Insubri, solli njerëzit e tij në Lombardinë Lindore të Ulët, duke u vendosur në Brescia e sotme. Cenomani ishin aleatë të Romakëve në luftën kundër Insubri, një fis fqinj (kishte, megjithatë, kryengritje, të tilla si ato të 116 dhe 16 para Krishtit).
Burimi kryesor i informacionit mbi Cenomani, në lidhje me historinë e tyre më të lashtë, është Polibi i cili i quan Gonomani. Historikisht ata janë quajtur gjithashtu Cernomanni dhe Kernomanni.


NË VENETO

Venecianët ranë në kontakt me Keltët dhe disa qytete Venedikase si Este janë të pasura me prova Kelte, por Venecianët nuk ishin Keltë. Disa burime historike pohojnë se banorët e parë të Venetos ishin Euganei ose Protoveneti, të cilët disa pretendojnë se janë me origjinë Liguriane. Paleoveneti dhe pastaj Veneti ndoqën Euganei. Këto popullata banonin përgjithmonë në një zonë që korrespondon afërsisht me Triveneton aktuale, edhe nëse, në bazë të teorive të reja, ka nga ata që thonë se Venecianët jetonin në një zonë të gjerë që shkon (madje) nga Deti i Veriut në Adriatik.

Burimet letrare të tilla si, për shembull, Iliada e Homerit, flasin për një popullsi të Eneti ose Enetoi, që vijnë nga Paplagonia (në Turqinë e sotme), aleatë të Trojanëve dhe mbarështues të famshëm të kuajve. Një legjendë e rrëfyer nga Virgil në Eneid dëshiron që Padova të themelohet nga Antenore, në arrati pas shkatërrimit të Trojës. Historiani Paduan Tito Livio rrëfen gjithashtu bëmat e komandantit Trojan në krye të Enetikëve të Paphlagonia, i cili, duke shtyrë në pjesën më të brendshme të Adriatikut, dëboi Euganei nga ato toka.

Fiset e Veneti-t jetonin në Armorica, në brendësi dhe në brigjet e Atlantikut të gadishullit Breton, ku emri i tyre ende jehon edhe sot në qytetin e Vannes.


NË EMILIA

Ishin Gaulët Boii ata që u vendosën në luginën e Renos dhe morën emrin Bolonjë prej tyre. Një nga versionet e shumta të origjinës së emrit etnik Boii pretendon se rrjedh nga bogos antike kelte, që do të thotë pushtues ose ata që fitojnë duke shkatërruar.
Boii erdhi nga zona e Evropës Qendrore rreth grykës së lumit Rhine në Gjermaninë e ditëve të sotme dhe në zonën Cispadane Boii u ndanë në mbi njëqind fise, të shpërndara nga Po në Apenine dhe nga Lodi në kufijtë e Romagna. Një popull me një temperament të fortë luftëtar, Boii u shfaq në tituj pas humbjes përfundimtare të Senones. Ata zhvilluan disa beteja, duke u bashkuar me armiqtë e tjerë të Romës dhe duke ndezur trazira edhe kur u mundën nga Romakët. I tyre është edhe një shembull tjetër që thekson përçarjen e fiseve, një karakteristikë që lejoi civilizimin romak të mbizotërojë mbi atë kelt.


NË ROMAGNA DHE MARCHE

Dy fise galike jetonin në Romagna: Lingoni ose Lingones dhe Senoni. Sipas burimeve latine, fisi Lingoni u vendos në zonën Po Delta në territorin që sot shtrihet nga Ferrara në Romagna e Poshtme; vinte nga departamenti i Haute-Marne (Franca qendrore-perëndimore), ku qyteti i Ligiones dhe rajoni i Langres morën emrin nga Lingons.
Gauls Senones ose Senones erdhën nga një zonë në veri-qendrore të Francës, në rajonin aktual të Shampanjës. Përtej Alpeve sot kujtimi i tyre mbetet në emrin e qytetit të Sens dhe në Seine, i cili kalon fushën e Shampanjës.
Një interpretim tregon se emri Senoni do të thotë të lashtë të nderuar.

Senones u vendosën në luginat Rubicone dhe Marecchia dhe në zonën e prapme të Montefeltro (midis Marche, Romagna dhe Toskana). Kufiri midis dy territoreve ishte lumi Montone (Utis ose Utens), kufiri jugor ishte lumi Esino, në veri të Ankonës. Senones morën kontrollin e Ravenës në fund të shekullit të 4-të, duke dëbuar Umbrianët dhe pushtuan një pjesë të Marche deri në Senigallia (Sena Gallica e lashtë), një qytet që mori emrin nga ky fis. Toponimet dhe hidronimet e tjera ruajnë gjurmën e Senones, nga Siena në lumin Senio (Seno në Mesjetë).
Sipas disa gjuhëtarëve, edhe toponimi Cesena fsheh bashkimin e dy termave antikë, njëra prej të cilave është Sena.

Sipas traditës, galët ishin Senones të cilët, nën komandën e Brenno, rrënuan Romën rreth vitit para Krishtit.


NË LIGURIA

Origjina e Ligurianëve (ose Ligures) debatohet shumë. Ata ishin popujt e parë që banuan në Gadishullin tonë, ku arritën në neolit. Nuk është e sigurt nëse ata ishin një popull para-indo-Evropian i ngjashëm me Iberët; ose një degë e veçantë indo-evropiane, me prirje për italisht ose kelt; ose një degë e Keltëve. Një lidhje farefisnore midis Ligurianëve dhe Leponti gjithashtu është hipotezuar.

Ligurianët themeluan portet e Genovas, Nicës dhe Monakos. Ata jetuan në Ligurinë e sotme (rajoni të cilit i dhanë emrin e tyre), Toskana veriore, Piemonte dhe një pjesë e Lombardisë (perëndimore dhe jugore), pjesë e Emilisë (provincat e Piacenza dhe Parma) dhe në jug-lindje të Francës. Referencat klasike dhe toponimia sugjerojnë që në kohërat antike sfera Liguriane shtrihej edhe në Italinë qendrore.

Përparimi i Keltëve dhe pushtimet e Romakëve i shtyu ata të vendoseshin në zonat malore të Apenineve dhe përgjatë brigjeve të Detit Ligurian. Të përshkruar si malësorë krenarë dhe punëtorë dhe marinarë të patrembur, Ligurianët i bënë përshtypje edhe historianit Diodorus Siculus, i cili i përshkruan ata si të guximshëm dhe të guximshëm si në luftë dhe në det. Karakteristikat e këmbënguljes dhe dashurisë për lirinë që i karakterizonin, të përbashkëta për Keltët, mbetën të pandryshuara edhe kur Roma, pas një lufte të vështirë, i nënshtroi ata (shekulli II para Krishtit).

… Pra, Ligurianët ishin Kelt?
Jo. Në shekullin e nëntëmbëdhjetë ata shpesh ishin të hutuar dhe të gabuar për njëri-tjetrin gjithashtu për ngjashmëritë në karakterin krenar dhe të pathyeshëm.

Sidoqoftë, Celto-Ligurianët ekzistuan.


Në kodrat e Euganean

Populli Euganean jetoi në Kodrat Euganean tashmë në Paleolitik, rreth 4000 vjet më parë. Fillimisht ata iu përkushtuan grumbullimit dhe gjuetisë dhe ishin nomadë, në neolitik ata zbuluan bujqësinë dhe blegtorinë dhe u bënë të ulur duke ndërtuar fshatra të kasolleve dhe shtëpive të kallamishteve dhe duke u mbledhur në fise. Tashmë në kohërat antike ata e dinin përdorimin e metaleve dhe sipas disa burimeve ata janë një popull me prejardhje Liguriane.


NË UMBRIA

Origjina e Umbrianëve diskutohet dhe luftohet, aq sa ata konsiderohen një “popull misterioz” si Etruskët. Ata jetuan, përveç Umbrisë aktuale (e cila ua detyrohet emrin e tyre …) në lindje të Tiberit, gjithashtu në një pjesë të Romagna. Një nga figurat që është përqendruar më shumë në studimin e Umbrianëve është prof. Manlio Farinacci, i cili ndërroi jetë disa vjet më parë, i cili ka botuar disa studime për këtë temë.
Një kuriozitet: në jug të Skocisë ka një rajon të quajtur Northumbria dhe Farinacci kishte identifikuar lidhje etno-toponimike me Umbrinë tonë.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Nga 19 janari në Milano do të ndalohet pirja e duhanit në natyrë: rregullorja

Milani nga 19 janari bëhet (pjesërisht) pa pirjen