Mashtruesi Gjërman që u bë Mbreti i Shqipërisë për 5 Ditë! 1913

Mashtruesi Gjërman që u bë Mbreti i Shqipërisë për 5 Ditë! 1913

- in Bibloteka
121
0

Otto Witte, një akrobat dhe fantazist gjerman.

Otto Witte ndoshta vuante nga iluzione të madhështisë kur ai pretendoi se ai u kurorëzua Mbreti i Shqipërisë në 1913. Ai pretendoi se kur Shqipëria u shkëput nga Perandoria Osmane, disa myslimanë shqiptarë kishin ftuar një far Halim Eddine të ishte mbreti i tyre. Duke parë që ai i ngjante fizikisht Eddine, ai pretendoi që trupat lokale e kurorëzuan atë Mbret menjëherë dhe ai mbretëroi për pesë ditë para se të zbulohej.

Ai gjithashtu pretendoi të ketë qenë pretendent në zgjedhjet presidenciale në gjermane në 1925 por kjo është e kundërshtuar nga të dhënat e votimit. Sidoqoftë, kur ai vdiq në 1958 lapidari i tij u zbukurua me titullin “ish-Mbreti i Shqipërisë”.

Konteksti historik

 Me 28 nëntor 1912, Ismail Qemali shpalli Shqipërinë të pavarur nga Perandoria Osmane. Pavarësia e Shqipërisë u njoh ndërkombëtarisht në maj 1913 nga qeveria Osmane e cila, me një legjitimitet të tillë, shpresonte të parandalonte zgjerimin e Serbisë. Italia dhe Perandiria Austro-Hungareze gjithashtu nxituan të njohin Shqipërinë, duke dashur kështu të dobësojnë forcën e Perandorisë Osmane dhe të vetë Serbisë në Detin Adriatik; për më tepër, gjatë qeverisë së përkohshme vendi ishte pushtuar kryesisht nga forcat e Serbisë , Greqisë dhe Malit të Zi.

Shqiptarët myslimanë, nga frika se kombet evropiane do t’i impononin shtetit të tyre të sapo shpallur një sundimtar që ata pëlqenin, megjithëse jo shqiptarë, thirrën si sovran një personalitet që i përkiste fesë së tyre. 

Mashtrimi

Në këtë kontekst, e paqëndrueshme gjeopolitike zhvilloi lojën e Otto Witte, në atë kohë në Tiranë i cili, me bashkëpunimin e mikut dhe bashkatdhetarit të tij Max Schlepsig, një gëlltitës shpate u takua ndërsa ishte i burgosur për mashtrim në një burg të Barcelonës,  duke përdorur një ngjashmëri e madhe me Princ Halim Eddine, një nip i sulltanit të fundit Osman Osman Mehmet V , vendosi t’i zëvendësojë këto: me mbështetjen e një miku në Konstandinopojë, ai i dërgoi një telegram kreut të forcave të armatosura shqiptare, Gjenerali Essad Pasha gjithashtu drejtoi përkohësisht vendin. Mesazhi njoftoi mbërritjen e tij në Durrës nga Halim Eddine me qëllimin për të marrë komandën e Shqipërisë. Otto Witte dhe shoku i tij Max Schlepsig zbarkuan në Durrës dhe u pritën me nderime të plota nga vetë Essad Pashae në një turmë. 

Mashtrimi u bë i besueshëm jo vetëm nga fakti që të dy u paraqitën të veshur me rroba të zbukuruara, kostume të marra me të vërtetë, por gjithashtu edhe nga fakti që Otto Witte, i fortë nga sfondi i tij si spiun, nxirrte në pah njohuri të gjera të forcave armike serbe. Një element tjetër që e bëri skenën të besueshme ishte ngjashmëria e jashtëzakonshme e Otto-s me princin osman. 

Ai më pas u kurorëzua më 13 shkurt (megjithatë sipas versioneve të tjera kurorëzimi u bë më 13 gusht ) dhe do të kishte krijuar një qeveri, do të shijonte një harem dhe do të planifikonte një luftë kundër Malit të Zi deri në zbulimin e tij mashtrimi pesë ditë më vonë.  Halim Eddine i vërtetë, në fakt, pasi mësoi se një fodullë ishte ngjitur në fronin shqiptar në vend të tij, dërgoi një telegram në Tiranë duke mos pranuar mashtruesit dhe duke kërcënuar me hakmarrje. Ai dhe Schlepsig arritën të shmangnin arrestimin e menjëhershëm duke pretenduar të ishin viktima të një komploti dhe një grusht shteti, por në pamundësi për të mbajtur më trillime, pasi plaçkitën thesaret mbretërore, ata ikën natën të maskuar si një grua dhe me fytyrat e tyre të mbuluara me një vello, me bashkëpunimin e vajzave të haremit , duke arritur të mbërrinin në portin e Durrësit për të hipur në një anije për në Bari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Nga 19 janari në Milano do të ndalohet pirja e duhanit në natyrë: rregullorja

Milani nga 19 janari bëhet (pjesërisht) pa pirjen