Një grua 106-vjeçare armene duke mbrojtur shtëpinë e saj me një AKK, 1990

Një grua 106-vjeçare armene duke mbrojtur shtëpinë e saj me një AKK, 1990

- in Bibloteka
36
0
Një grua 106-vjeçare armene ulet para shtëpisë së saj duke e ruajtur atë me një pushkë, në fshatin Degh, afër qytetit Goris në Armeninë jugore. Konfliktet e armatosura u zhvilluan në Nagarno-Karabah dhe përreth tij, një territor në Azerbajxhan gjithashtu i pretenduar nga Armenia. Lufta e Nagar-Karabakut zhvendosi qindra mijëra njerëz nga shtëpitë e tyre.

Rreth moshës 10 vjeç ajo ka gjasa të ketë jetuar nëpër masakrat Hamidiane të viteve 1894-1896. Pastaj, rreth moshës 30 vjeç, njerëzit e saj kaluan në raundin e dytë të masakrave armene nga duart e qeverisë Osmane (1915-1923). Vetëm disa vjet më vonë, Armenia u pushtua nga Turqit dhe lufta përfundoi me Armeninë që u përfshi në Bashkimin Sovjetik gjithnjë kaq të këndshëm. Sapo mbaroi ajo periudhë dhe ajo ishte një zonjë e vjetër pas një jete të gjatë plot vështirësi dhe dhunë, Armenia u përfshi në një luftë shumë të përgjakshme me fqinjët e saj në vendin fqinj, Azerbajxhanasit.

Arma që mban zonja e moshuar armene nuk është AK-47 ose AK-74, është AKK. Futur në shërbim me Ushtrinë Sovjetike në 1959, AKK është varianti mbizotërues i të gjithë serisë AK të armëve të zjarrit dhe ka gjetur përdorim të gjerë me shumicën e vendeve anëtare të ish Traktatit të Varshavës dhe aleatëve të saj Afrikanë dhe Aziatik si dhe duke u eksportuar gjerësisht dhe prodhuar në shumë vende të tjera.

(Foto: Armineh Johannes / Foto e Kombeve të Bashkuara)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Lisa Montgomery, gruaja e pare qe ekzekutohet ne SHBA pas gati 70 vitesh

Lisa Montgomery, 52, e lindur në Kansas, u