Rrjeti 5G: Çfarë qëndron prapa kësaj teknologjie të re?

Rrjeti 5G: Çfarë qëndron prapa kësaj teknologjie të re?

- in Global
450
0

 Dy vitet e fundit puna ka filluar të instalojë antena të shumta nëpër botë në mënyrë që të përshpejtojë miratimin e këtij sistemi të ri i cili, siç premtojnë, mund të çojë në një konceptim të ri të epokës dixhitale, duke lehtësuar trafikun e të dhënave atë ditë pas dita është gjithnjë e më shtypëse dhe imponuese. A do të jetë afrimi i shoqërisë Orwelliane? 

Le të analizojmë së bashku se çfarë përbëhet nga 5G dhe cilat janë kritikat që i bëhen

1. Pse 5G?

Gjenerata e pestë e teknologjisë mobile, 5G tani është pranë nesh. Kjo e fundit lejon një rrjedhje të të dhënave nga 10 në 100 herë më shpejt se 4G aktuale. 

Jo vetëm, thonë ata, do të jemi në gjendje të shkarkojmë me një shpejtësi gigabit në sekondë (praktike për të shkarkuar filma brenda pak minutash), por edhe për të lidhur disa elementë së bashku, duke gjeneruar atë që është përcaktuar prej kohësh si “interneti i gjërave”. 

Pyetja e parë lind në mënyrë spontane dhe si ndiheni? A ndiheni të sigurt në këtë bombardim që ndodh para syve tanë? Apo preferoni një film që mund të shkarkohet brenda pak minutash?

2. Si funksionon 5G: Këtu lindin problemet
Rrjeti i zgjedhur për të qenë në gjendje të hyjë në internet pa përdorimin e kabllove ka qenë deri më tani në spektrin e frekuencave të radios. 
Me futjen e 5G, megjithatë, siç mund të shihet në imazh, ne hyjmë në pjesën e fundit të spektrit të frekuencës radio, madje duke hyrë në mikrovalë.
Pse kjo nevojë? 
Për shkak se trafiku që gjenerohet çdo ditë është aq i lartë sa kemi nevojë për një infrastrukturë më të mirë të aftë për të menaxhuar më mirë këtë sasi të të dhënave të krijuara. 
Për ta bërë këtë ju duhen valë që udhëtojnë me një frekuencë më të shpejtë: nga 30 në 300 gigahertz.
Ku qendron problemi? Në të vërtetë ekzistojnë  tre probleme kryesore:
E para ka të bëjë me vetë natyrën e këtyre valëve të cilat, duke udhëtuar në një frekuencë më të lartë, kanë më pak “avion”, duke arritur më pak larg. 
Prandaj, është e nevojshme, sipas mbështetësve, të mbushim Tokën tonë me pengesa arkitektonike dhe stacione stafetë për të pasqyruar këto valë nga njëra anë në tjetrën.
Problemi i dytë është i lidhur ngushtë me të parin: ka studime shkencore që raportojnë një rritje të mundësisë për të patur tumore të trurit dhe lëkurës nëse i nënshtrohen kësaj lloj vale. 
Për më tepër, është parë gjithashtu se si nënshtrimi i vazhdueshëm ndaj këtyre valëve mund të shkaktojë dhimbje koke kronike dhe të dobësojë të gjithë trupin. 
Oops, a ju kujton diçka? 
A është rastësi që një pandemi po përhapet dita-ditës ndërsa numri i stacioneve të instaluara në qytete rritet? 
“5G është një teknologji në zhvillim e sipër që nuk është përcaktuar ende, studime dhe analiza të mëtejshme janë të nevojshme për të pasur siguri që nuk janë aktualisht në dispozicion”
-Michael Wyde, toksikolog-
Problemi i tretë padyshim që ka të bëjë me sasinë e të dhënave që na vidhen fshehurazi, duke na privuar nga ekzistencat tona reale dhe duke na bërë të bëhemi kukulla të thjeshta, të manipulueshme lehtësisht dhe të menaxhueshme, dhe në këmbim të çfarë? 
I një filmi për ta shkarkuar brenda disa minutash.

Përfundimet varen nga ju, por së pari shikoni videot më poshtë, ku ka disa reflektime dhe analiza që meritojnë të thellohen dhe që do t’ju ndihmojnë të kuptoni edhe më mirë se çfarë po ndodh rreth nesh. 

Cfare zgjidhni ju Shkarkoni një film në minuta dhe hiqni dorë nga privatësia juaj ose jini të vetëdijshëm për atë që po ndodh dhe merrni vendimet e duhura? 

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ti mi zbukuron mendimet! BRUNILDA LALA

Është një nga ato momentet e ditës kur