Umarell , fjala e re ne fjalorin Zingarelli

Umarell , fjala e re ne fjalorin Zingarelli

- in Bibloteka
46
0
Umarell (shqiptim italisht: [umaˈrɛl]; rishikim modern i fjalës dialektore Bologneze umarèl [umaˈrɛːl]) është një term popullor në Bolonjë që u referohet posaçërisht burrave të moshës së pensionit që kalojnë kohën duke parë vendet e ndërtimit, veçanërisht rrugët – stereotipikisht me duart e kapura pas shpinës se tyre dhe ofrimin e këshillave të padëshiruara.
Kuptimi i drejtpërdrejtë është “njeri i vogël” (gjithashtu umarèin) nganjëherë në bashkëpunim me zdaura (ose żdåura [ˈðdʌu̯ra]) duke iu referuar gruas së një umarell.

Termi modern është krijuar në 2005 nga shkrimtari vendas Danilo Masotti dhe më pas u popullarizua përmes dy librave dhe blogut shoqërues.
Në dhjetor 2020, fjala u përfshi në fjalorin Zingarelli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Lisa Montgomery, gruaja e pare qe ekzekutohet ne SHBA pas gati 70 vitesh

Lisa Montgomery, 52, e lindur në Kansas, u